З усіх християнських традицій православний Великий Піст – один із найсуворіших. Західні віруючі вважають час перед Великоднем часом посиленої молитви і духовного вдосконалення. Православний піст з його відмовою від тваринної і жирної їжі набагато строгіший. Протягом 40 днів (з 15 березня по 1 травня 2021) віруючі повинні утримуватися від розваг, задоволень і неробства.

Однак православні священики не втомлюються нагадувати, що Великий піст – не дієта, а харчування – не головне, а в основі лежить очищення як душі, так і тіла.

Якщо ж ви маєте намір з усією суворістю дотримуватися обмежень в їжі, то пам’ятайте, що в пост дозволені всі продукти рослинного походження: фрукти і ягоди, овочі і коренеплоди, гриби, каші на воді, морепродукти.

Послаблення в пост (наприклад, риба) дозволені тим, хто зайнятий на важких фізичних роботах, а також хворим, які подорожують, маленьким дітям, вагітним і годуючим жінкам, людям з хронічними захворюваннями, хворобами травлення або іншими серйозними захворюваннями. Рибу за час посту можна тільки на Благовіщення (7 квітня) і на Вербну неділю (25 квітня).

На сьогоднішній день дотримуватися посту стало набагато простіше так як величезний вибір на ринку свіжих і морожених овочів, фруктів вирішило питання з дефіцитом вітамінів і мікроелементів, так необхідне для нормального функціонування організму.

Хтось може собі дозволити виключити всі заборонені продукти, а кому-то під силу відмовитися лише від деяких з них. Для цього бажано переговорити з досвідченим духівником і попросити благословення.

У той же час церква дозволяє мирянам послаблення у вигляді риби і морепродуктів (сьомга, лосось, форель, хек, мідії, креветки, кальмари), але потрібно розуміти, що в такому випадку пост вже не буде вважатися строгим, а дотримання і суворість посту – особиста справа кожного з нас.