У Норвегії сайда є традиційним продуктом харчування. В останні роки вона набула популярності в ряді інших країн завдяки своїй доступності та корисним властивостям. Доступною вона є і для українських споживачів.
Сайда – одна з популярних риб сімейства тріскових. Мешкає в акваторії Північного моря. Її голова має загострену форму досить темного відтінку, в той час як саме тіло риби забарвлене в сріблясто-оливковий колір з жовтуватим відтінком на боках. Черевце ж має світло-сріблястий колір.
З усіх риб сімейства тріскових сайду відрізняє світла смуга, розташована на одному з боків уздовж всієї спини.
М’ясо білої риби сайди давно цінується нарівні з м’ясом тріски. І це зовсім не дивно, адже воно є незамінним джерелом:
- вітаміну B12, який прискорює метаболізм, підвищує імунітет і сприяє гарному кровотворенню.
- вітамінів A, B, E, D, K сприяють омолодженню організму, поліпшенню зору і зміцненню загального стану.
- містить рекордну кількість фосфору і кальцію, що несуть незаперечну користь кістковим тканинам людини.
- цинк в вітамінно-мінеральний склад сайди має ранозагоювальні властивості і позитивно впливає на гормональну систему чоловіків і жінок, сприяє розвитку інтелектуальних здібностей.
- білки;
- незамінні жирні амінокислоти;
- фолієва кислота – так необхідна вагітним жінкам.
Хоча ще на початку минулого століття сайду відносили до другорядних об’єктів промислу, сьогодні вона вважається цінною харчовою рибою, що займає за обсягом вилову серед тріскових в країнах Західної Європи третє місце після тріски і пікші.
Кому корисно вживання сайди:
- дітям;
- людям похилого віку;
- вагітним і годуючим мамам;
- людям, що перенесли важкі операції.
Незалежно від розміру і ваги риби, м’ясо сайди має неймовірно ніжний смак і дивовижний аромат.
Досвідчені господині знають, як правильно приготувати його в домашніх умовах. Якщо ви ще жодного разу не використали цю рибу для своїх кулінарних експериментів, то прийшов час почати.
Майте на увазі, риба ця універсальна. Її можна смажити і використовувати для приготування перших страв, запікати в духовці з овочами або смажити на вуличному грилі. Філе сайди прекрасно поєднується з овочами, пряними травами, свіжою зеленню і численним набором спецій. При приготуванні на пару додають моркву і цибулю, помідори і болгарські перці, баклажани і багато інших овочів.
Деякі з рецептів представлені у нашому блозі.
В нашому каталозі ви можете придбати сайду в замороженому вигляді – МАГАЗИН.